Jaktak 24.03.10 19:40:15 napsal:
→ alchstuip – (Až kým nás STK nerozdelí): Kdyz
napises jizdni vlastnosti temer zadne tak co tim myslis? Myslis komfort nebo to
jak ma auto jistej podvozek? protoze podvozky tebou srovnavane Fabie a Xary je
kazdej uplne jinej. Fabie je hodne tvrda ale v zatackach je o hodne jistejsi
nez Xara a xara je zase komfortni ale v zatacce moc jizdni stopu nedrzi.
Tak podrobne.... uz som to tu niekde pisal, vsetky auta ktore som soferoval som mal moznost porovnat na tom istom useku cesty, ktorym som uz presiel snad par 1000 krat. Su tam rovinky, jedno brutalne stupanie, par vyslovene zlych zakrut a rozbite zeleznicne priecestie.
A teraz k dojmom z jazdy:
Fabia I Combi, 1,4, obuta na niecom co sa na to davalo od vyroby...
Na rovinke v pohode, len to drevenne sedadlo mi robi otlaky na prdeli.... prichadza zeleznicne priecestie (3 kolaje), brzdim na legalnu rychlost 50 km/h, nabieham na kolaje, vsetko v aute lieta, buchot treskot..... a ja si hladam zuby pod sedalom.... (hovorim si, na buduce tu max 20km/h) ok, prezil som, nasleduje rovinka, rozbieham to na 100, po chvili minam modru dopravnu znacku este z doby hlbokej totality, ktora odporuca na nasledujucom useku rychlost 50 - 70..... tak teda zvolnim na 90..... prichadzaju zakruty, prve dve takmer 90°, cesta je siroka, v poho drzim "optimalnu stopu" s vyuzitim plnej sirky cesty, vchadzam do prvej zakruty, fobia sa drzi, nedava ziadne znamenie o problemoch.... az zrazu ma zacal jemne tahat zadok niekam prec.... nastastie som to nejako zrovnal a zvolnil tempo..... dalsie zakruty prechadzam s mensim nasadenim.... nasleduje obec, po nej rovinka a prudka zakruta do lava, tu uz pre istotu davam len okolo 70 - 80, v pohode....
Dalej pokracujem mierne zvlnenym terenom az k prudkemu asi 2km stupaniu, fobija sa drzi stale okolo 90 - 100, nasleduje seria zakrut s vyjazdenymi kolajami od kamionov + rolety na asfalte..... v predstihu spomalim na 80 a fabia zacina skakat ako stepna koza na roletach a v kolajach.... zase hladam zuby pod sedadlom...... Cesta sa zase znormalnuje a stepna koza sa ukludnila, blizime sa k vrcholu a zle klopenej zakrute, ktora sa v polovici obluka rudko zatvara... po skusenostiach z jazdy do nej vchadzam pod 70..... a aj tak ma to zase vynasa do protismeru....., fobija to jednoducho neustala.... po poslednych 3 km konecne odovzdavam kluce majitelovi, vystupim a krutim hlavou, ze co je to za auto.... majitel kruti hlavou a hovori..... nemal by si do tych zakrut tak rychlo ist, to auto to nezvlada, ja to uz poznam......
Xsara II 1,4 obuta na nejakych michelinoch, 195/55 R15
Sadam si do pohodlneho sedadla a mam okolo seba priestor. Blizim sa k zeleznicnemu priecestiu, spomalujem na 50 a pocas prejazdu cez kolaje si zapalujem cigu... trochu to zahrkotalo, ale nic hrozne... Na rovinke davam okolo 110, minam spominanu modru znacku, zvolnim na 100, do prvej zakruty spomalim na 90, pred prvou 90° si nadbehnem, citron v pohode drzi stopu a vchadzam asi 80 do druhej zakruty, drzime stopu, do dalsich miernejsich zakrut zrychlujem na 100 a idem v pohode... nasleduje obec, po nej rovinka, davam 120, pridka lava zakruta, zvolnim na 100, citron drzi stopu.... po chvili nasleduje prudke stupanie, idem okolo 100, nasleduje seria zakrut s vyjazdenymi kolajami od kamionov + rolety na asfalte..... drzim rychlost, napriek kolajam a roletam citron stale drzi stopu, trochu to zabuchoce od kolies a citim nerovnosti... blizi sa "zla" zakruta, pred nou spomalim na 90, na vyjazde z nej prekracujem 100 a mierim spokojny k domu....
A co sa tyka tej istej cesty na erke obutej na kopretinach, 165/80 r 13, tak je to o nieco pokojnejsie na ceste ako ta fabia, akurat to dlhe stupanie da zabrat a pri vrchole tam mam max 80.....
Kto tomuto neveri, nech sa paci, pridite sa zviezt na moj usek, mozete si tento prispevok vytlacit a porovnavat rychlost prejazdu jednotlivych zakrut.... A kazdy majitej seriovej fabie, ktory nesuhlasi s mojim popisom spravania sa auta ma moze prist presvedcit, ze to fabia zvladne lepsie, lebo drzi na ceste.
Ano, fabia drzi na ceste... po urcitu hranicu, potom sa bez varovania utrhne a ste v prdeli.
Ked sa soferuje Xsaru par km, moze sa mu zdat, ze to auto v zakrutach plava, ale to je len dojem, ktory budi zadna naprava... kto ma xsaru, asi mi da za pravdu, ze ked si na to clovek zvykne, je to super pocit.... a ked uz to clovek niekde prestreli, auto sa neutrhne bez varovania ale da cloveku istu sancu na korekciu....
PS: s Xsarou som raz skoncil mimo cesty..... defekt na zadnom kolese v kombinacii so zbytkami posypoveho materialu..... netusim, ako by to ustala fabia, ale vdaka tomu aka je uzka a vysoka, myslim, ze by roziko prevratenia bolo vacsie...
PPS: sorry za preklepy, som lenivy to kontrolovat....