-> King 18.09.20 15:03:33: Super, good job. Tyhle, jak píšou ostatní, jsem ještě neviděl. Byť skoro doteď bez toho žádná základka nemůže fungovat (ty rachotící analogový hodiny na chodbách), možná ani leckterý nádraží (ta moderna to je hnus dvoubarevnej - btw jsou to dva dost nekompatibilní systémy ale to je fuk), tak jsem to zažil celkem hodně. Nikdy mi moc nebylo jasný, co se tam děje a proč maj v ředitelně "kukačky" s kyvadlem - zdroj přesnýho času/impulsu. O co jde uvnitř moc netuším, nějaký pulsy + napájení, ale údajně to umí docela divy - dopřesňovací pulsy nebo co a teĎ jak funguje třeba změna času (jaro/podzim). Jinak bylo hustý, že některý hodiny si žily svým životem - hejbaly se (asi) stejně rychle jako ostatní ve škole, akorát ukazovaly o random kontantu jinej čas

Btw čím to krmíš atd? Existujou na to stránky (viz horologický spolek) a youtube kanál, kde má borec fakt hustý sestavy (dvoje brutálně stabilní hodiny s kyvadlenm v jedný skříni - to snad byl časovej normál pro Arpanet

a milion dalších věcí) - jistě obojí znáš. Ale aby se mohli pokochat i ostatní.
K mechanickýmu principu - podle mě a podle nádarží vždy jen šlo Kingovo FFWD, tedy padání dolů - točit nahoru jsem to nikdy neviděl a myslím, že za to může gravitace a jednosměrnost (domnělých) západek, které přidržovaly aktuální tabulku, ale třeba se pletu. Díky tomu chápu ten fór, proč se říká 720 minut zpoždění - aby to rychleji uteklo

Tak na Pragotronu bylo max 900min, pokud si pamatuju, tzn. 15 hod. A další špeky.... V Pze na hlaváku měli v typu vlaku kdeco včetně Orient Expresu a dokonce TGV (což pochybuju, že by sem dokázalo dodrcat - ta souprava, ne označení jinýho HW, jak mívá i ČD ve zvyku.)

U nás toho tolik nebylo. Počítám, že jedna HW tabule měla milion možných kombinací dle toho, co bylo potřeba. Oproti hodinách tohle je ještě o level jinde (listování).
Btw u hodin nějak vadí listování pouze dolů? I u 12tek je podle mě 12ka, za ní nula, pak jedna.. až se to dotočí, tak to jede znovu. Čislo dne a název dne musí být nezávislý, ale tam to asi nevadí. Dle US filmů tohle bylo i na stůl a mělo to i vteřinovku (tabulku).
Edit - předtím se jiný výrobek jmenovat Elektročas.