skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Tahání podvalu
-> MVM: Nalepit nějakou obyčejnou stejně velkou 100 přes 80 a v případě nutnosti strhnout tu vrchní?
-> vhml: Pokud máš v Tp konstrukční rychlost 130, tak na blatníku by mělo bejt 130 a můžeš s tím 130. Ale bacha - 100 a 130 platí jen v ČR. V Německu bys měl mít jejich nálepku "TEMPO 100" (Po spolnění určitejch podmínek, aby platila), jinak všude jinde platí těch 80. 100 (nedejbože 130) je lobby českejch výrobců vleků...
Každopádně v Německu 100 tolerujou (kamarád ještě nedávno vozil z DE auta, tak referoval). Akorát si tam prej máš (nelegálně) nalepit těch 100 a pak Ti německý policajti daj prej pokoj (poradili mu to policajti v DE), protože tam kontroly "pro kontrolu" moc nefungujou.
Každopádně v Německu 100 tolerujou (kamarád ještě nedávno vozil z DE auta, tak referoval). Akorát si tam prej máš (nelegálně) nalepit těch 100 a pak Ti německý policajti daj prej pokoj (poradili mu to policajti v DE), protože tam kontroly "pro kontrolu" moc nefungujou.
-> vhml 02.03.18 17:15:59: Pokoud zapojíš vice vozidel do soupravy - tak se max rychlost řídí tím jaká je nejnižší toho danýho vozidla soupravy. No a to co máš nalepený na nálepce by mělo podle STK korespondovat s velkým techničákem.(Já nalepil 100 a jezdim 100 na tacho.) ale na technický mi ji sundal ..
Tak už mám novou nachystanou, jen ta 80 je nějaká 3M a blbě jde dolů ..

-> vhml: Není, je to jen podle toho, na jakou rychlost je každej vlek homologován. Dneska tuším 80,100 nebo 130km/h
-> Eidy 02.03.18 17:19:41: a těch obecnejch 80 s kazdou károu, co bylo driv, teda uz není?
-> vhml: Když sundáš nálepku, tak 130.
Kolik muzu jet s platakem, kterej ma v TP 130 a na blatníku nalepeno 100?
-> Petr98: tak si vytiskni informace co tu proběhly a pak dej vědět jak se to tvářili
PS: řidičák B+E předpokládám máš?

PS: řidičák B+E předpokládám máš?
V sobotu jedu s prázdým podvalem, tahaným za thalií z Ostravy do Budějovic. Jsem zvědavý, zda projedu bez kontroly 

To není vozidlo, to je soubor ND

-> vhml: 

-> Matsoft 16.02.18 12:15:33: proč bych se s nima bavil?
Žádný papíry od toho nemám, jestli máte pochybnost, tak si to zvažte...

-> Matsoft: co jim vysvětlovat? V zákoně je to jasně napsaný...
-> Luky: no.. ale vysvetluj to organum... ze papirove to ma sice 2t, ale realne 800kg, takze se do nosnosti atd vejdu...
-> Matsoft: proč by ne? Na spojitelnost souprav se počítá aktuální hmotnost
-> Matsoft: Když budeš mit Ecko, tak pretahnes...
-> Matsoft 16.02.18 11:41:04: skoro bych to hrál na to, že pokud na tom nejsou SPZ, tak to není auto a žádná jeho celková hmotnost tak neexistuje. Nebo kdo a na základě čeho řekne, kolik můj náklad váží, bez toho aby ho zvážil?
-> Nepér: otazkou je zda ten prives opravdu o tolik pretizil... beztak to scitani max hmotnosti je chujovina... tazny mam na 2t.... prives ma 500 (a to prehanim) hola kastle 300 ... tj 800... no.. ale realita je takova, ze ikdyt to ma 800kg, tak za octu, co ma tazny na 1500 (1350) to nepriprahnu, protoze vlek ma v papirech 2t.
-> darklord: Tamto téma nesleduju 

Dneska po bouřlivé diskuzi někdo dal odkaz. Tak kopíruju zde...
www.agados.cz/poradna/jak y-prives-muzu-za-auto-zapo jit
www.agados.cz/poradna/jak y-prives-muzu-za-auto-zapo jit
-> MVM: S prázdným jezdím 100-110kmph a snažím se držet vpravo. S naloženým se držím kamionu, případně maličko rychleji. 80kmph je spis nebezpečné vzhledem k provozu na autobahnu.
-> haso: Samozřejmě jsem párkrát taková zvěrstva zažil když jsme se s kolegou střidali a jeli jsme v noci a vzbudil mě divnej pocit, rozespalej jsem kounul na tacho a říkám mu "jestli se nepo*ral" Ale o tom to není. Nějak se má podle zákona jezdit a nějaký tempo je dobrý dodržovat. Celej život jezdím s vlekem tachometrovejch 100-(110max při předjíždění) /kamion jel kilo max z kopce/ ale tam jsem to neriskoval.. Ale 80 se nedá jet s dnešníma převodovkama ani na D1
-> MVM: jj v nemecku sme dostali pokutu za 120 s vlekom nad 3,5t...ale ist do londyna 80kmh by bolo drbnute, radsej sme zaplatili a valili dalej 

-> StepaNoFUN 23.12.17 23:06:29: Slováci mají eznamku na vleky www.eznamka.sk/selfcare/p
urchase?sessionexp... -> m8rinek: Zkoušel jsi jet reálně třeba přes celý německo po A6,A61 nebo kopcovité A3 těch 80km/h ? Snažim se držet na tacho 100km/h (byt vlek má 80) a tak tak stačím tempu kamionů tj 90+- podle toho jak to kdo drtí,jakej má motor,jak je naloženej, ale v kopcích to nedám,,, /Ale samozřejmě výklad tamních předpisů je jasný
/

-> m8rinek: Děkuji za upřesnění.
Kdysi jsem to někde četl, ale už si to moc nepamatuju. Myslím, že tam byla ještě podmínka, že by to mělo snad umět poznat připojení vleku a podle toho ovládat ESP (nevím, jestli to ESP nebylo dokonce podmínkou), ale už fakt nevím a znova se mi to hledat nechce.
Kdysi jsem to někde četl, ale už si to moc nepamatuju. Myslím, že tam byla ještě podmínka, že by to mělo snad umět poznat připojení vleku a podle toho ovládat ESP (nevím, jestli to ESP nebylo dokonce podmínkou), ale už fakt nevím a znova se mi to hledat nechce.
-> StepaNoFUN: special STK, tahoun s ABS, gumy na vleku tuším mladší 4let
-> MB_CML: Děkuji za info. V zahraničí jsem se o to zatím nezajímal. Alespoň vím, že i karavanem můžu případně kousek za hranice (je to nad 750kg).
Akorát tedy ještě doplnim, že vleky tady maj povolenejch 100 (případně 130)km/hod, tak minimálně v Rakousku je to max. 80 a v německu taky. Případně v německu je max. 100, ale tam jen za splnění jejich podmínek (co vím, tak nějaká speciální STK) a s jejich nálepkou "TEMPO 100". ;-)
Akorát tedy ještě doplnim, že vleky tady maj povolenejch 100 (případně 130)km/hod, tak minimálně v Rakousku je to max. 80 a v německu taky. Případně v německu je max. 100, ale tam jen za splnění jejich podmínek (co vím, tak nějaká speciální STK) a s jejich nálepkou "TEMPO 100". ;-)
-> StepaNoFUN: Je to stejné po celé EU, nedávno jsem to řešil při cestě do Španělska pro auto... I zahraniční státy uznávají známku jen na tažné vozidlo do 3,5t
Pokud souprava překročí 3,5t opět stejné jako tady. Pouze známka na tažné vozidlo a B+E

-> StepaNoFUN: Jedná se o ČR, takže ok. Dík za info
-> Venca.: Do 3,5t tažný vozidlo = známka, přívěs se neřeší. 5eší se to až nad 3,5t - pak je to podle náprav. Ale pozor - v ČR. Jinde to může bejt jinak. I u nás se jeden čas musely lepit dálničky na přívěsy (myslím že 2, nebo 3 roky, dneska je to zrušený).
-> Venca.: ta je pro vozidla do 3,5, na přívěsu nezáleží?!
Jak je to s dálniční známkou při tažení podvalu, pokud je souprava přes 3,5 t(papírově), reálně to asi těžší nebude. Stačí na osobák?
-> Pavel P@nkáč 19.12.17 21:43:13: ja ale nova auta tahat nechci, spis si obcas neco zajimaveho privezt

Psal jsem o domoroboplatu 1600. ;-) Dodnes si ho půjčuju, takže vím... ;-) A jak bylo psáno - na řidičák me to netrápí dokud v tom nebude sedět víc jak 9 lidí i se mnou...
Aneb - i když mi to bylo nabízeno (prakticky za ty samý peníze), tak autobus jsem nechtěl se slovy - radši za sebou budu mít 30tun, než 30 lidí...
Aneb - i když mi to bylo nabízeno (prakticky za ty samý peníze), tak autobus jsem nechtěl se slovy - radši za sebou budu mít 30tun, než 30 lidí...
-> Jarda: jestli chceš něco levného na tahání tak tady u nás je hodně oblíbené u takovejch skromějších (sociálních
) dovozců (dříve i poláci co bloudily po DE) měli sharana, galaxy nebo alhambru v předface to bude za pár kaček :)

-> Jarda: nj ja vím ale myslím že na blbou jedničkovou fabku to nedá a 120 se na platu už zrovna často nevozej...
-> Pavel P@nkáč 19.12.17 21:05:32: no myslim, ze jsme se tenkrat bavili o 1500, na auto mas pres tunu a to uz par aut uveze, treba skodovky s motorem vzadu... www.plzenak.cz/inzerce/de
tail-2937
-> Jarda: ale stejne tazný na 1500kg prostě na plato není tj. tak na tahání trabanta

-> Jarda: tam piše o přivěsu 1600kg
-> Pavel P@nkáč 19.12.17 20:05:36: no prave tady Stepan kdysi psal, ze to na B o par kg nevychazi, ale nevim, jakou ma motorizaci, jestli to nebude tim
edit:
tady to Stepan pise: -> StepaNoFUN 17.05.17 07:12:10:

edit:
tady to Stepan pise: -> StepaNoFUN 17.05.17 07:12:10:
-> Jarda: stepan to asi bude vědět kdyz ma O1 4x4 ale jeho řidičák jen na B asi nezajimá...
-> StepaNoFUN: tak si predstav, ze u tedle O1 4x4 to vychazi 1500kg prives na Bcko, auto 1950kg a prives 1500kg je 3450kg
, jen teda nema tazny no, ale diky tomu aspon je min zhuntovana...

-> Jumbo: Díky 

-> Antony: -> Jumbo 04.07.17 15:32:33:
Nemáte někdo link na příslušnou vyhlášku zabivající se tímto problemem?
-> rsvancara: Myslím že ne, Time.
Kdo ví jak jsem na tom, je rád, že se během týdne dovolá.
Kdo ví jak jsem na tom, je rád, že se během týdne dovolá.

-> Hurdis: To budeš mít spoustu nových kamarádů :-D