:Üž pár měsíců mi u 130LPG hučí ložisko(ložiska) na vlečce - mají nárok, však mají najeto bratru 270 tisíc - tak jsem se rozhodl, že dnes večer vyměním ložisko na té straně, kde hučí víc - a vzhledem k tomu, že se za jízdy nedá rozpoznat, která strana hučí (hluk se přenáší přes šikmé rameno a příčku převodovky do kastle a tím, že ramena jsou uchycena k příčce skoro uprostřed, nelze zjistit, která strana hučí)...
Inu, odpojil jsem poloosy od unašečů, zvedl zadní kola a postupným roztočením kola na jedné i druhé straně jsem zjistil, že nějaký hluk vydávají obě kola - ale ne nic vysloveně drastického.
Rozhodl jsem se tedy vyměnit ložisko pravého kola, neboť při testu bylo hlučnější, než levé.
Ale po rozebrání jsem zjistil, že ani jednomu ze dvou ložisek nic není

Vyměnil jsem jen dvouřadé vnější ložisko, vnitřnímu jsem jen sundal gumokovové kryty (když jsem kdysi ložiska měnil, dal jsem malé ložisko 2RS), vyčistil a vyměnil mazivo, nová gufera a poskládat...
...zkušební jízda odhalila, že to hučí pořád stejně, takže asi si zítra dám levou stranu, která při zkoušce bez zátěže byla méně hlučná...

Jinak takto vypadá ložisko ZKL Czech Republic po 10 letech celoročního provozu a cca 270 000 najetých kilometrech: