-> minno 22.04.25 11:30:21: Tak ještě se nabízí otázka, co v tom kanystru Castrol Transmax Manual je vlastně za olej - dokonce i vůně je stejná, jako u oleje od Parama (Mogul) - převodový olej mi vždy tak zajímavě voněl a ten Castrol voní stejně - což mne celkem překvapilo, čekal jsem, že čuchometricky rozdíl poznám...
-> COL 22.04.25 12:34:25: To by asi musel posoudit nestranný pozorovatel, ale z mého pozorování většiny ostatních uživatelů vozidel v provozu ve srovnání s mým stylem jízdy je velký rozdíl v rozjezdech (klasicky na světelné křižovatce nebo někde, kde se musí zastavit) - rozjíždím se o dost rychleji Ovšem u zadomotoru bez prokluzu kol - s tím mám problém u předohrabů - s Feldou nebo Octavií, když jsem občas přesedlal ze škodovky, jsem se rozjížděl ve většině případů s hvízdáním gum. Dokonce i s Volvem v automatu se na některých křižovatkách (čumák do kopce a odbočování doleva či doprava) rozjíždím s pískáním...
Naopak když už jedu, tak se snažím jet co nejplynuleji - bez zbytečné akcelerace a brzdění, i zatáčky a různé šikany, retardéry apod. projíždím mnohem svižněji, než většina ostatních řidičů (to ovšem nemá vliv na životnost převodovky - s výjimkou kruhových objezdů, kde víc trpí diferenciál).
Druhá věc, která může výrazně ovlivnit životnost soukolí SP, jsou poměrně časté jízdy s naloženým (přetíženým) vlekem. Zatím všechny převodovky, které jsem oddělal, byly ve 130LPG - tedy v "pracovním" voze.
Takže dle mého pozorování jsou tyto dva faktory asi to jediné, co na únavu soukolí může mít v mém případě vliv - rozjezdy a tahání vleku.