-> Jarda: V podstatě i špatně vyrobenou gumou. Co jsem tak pátral po vlastní stejné zkušenosti, řada lidí měla stejný problém. Ten se u mě projevil u nového auta s delší periodou bez geošky, která na sjetých gumách stejně nejde udělat, takže se to ovlivňuje navzájem. I když si myslím, že špatná geometrie předtím nebyla, nebyl důvod, a auto jezdilo spíš prázdné. Další je taky JAK se ta geometrie dělá, pokud dle servisních pokynů ŠA, tak to je nedostatečné (
bit.ly/2N1Wx1s (off: btw goo.gl přestal fungovat)). Ta špatně vyrobená guma je docela pachatel, ale v tom pádě mi není jasné, jak tam tu směs dokážou vstříknout tak, že jedna půlka pneu (kolmo na osu otáčení) je "měkčí" než ta druhá. Nebo pak jedině nějaká hrubka v konstrukci/při výrobě (nepravoúhlost(?)), ale to by nemělo projít výstupní kontrolou. Osobně jsem je zahodil (dělo se tak pouze na zadních, i když jsem střídal), rozdíl min. 2mm, i tak nad zákonným limitem, ale možná by stálo za to je "dojet" prohozením pneu mezi disky (pak teda poruším "inside/outside"
;). Reklamace vzhledem k plíživosti nemožná (jakože u "lepší" značky bych toto nečekal), jedině mít pořádnou geometrii (klidně na pučených nových setech z ps.), furt hlídat tlaky, případně vyzkoušet test uniformity na chování auta v pohybu(?) (což ale dělá pár servisů v ČR). Jisté je, že na starší káře to nikdo nebude řešit - ohnuté, vyběhané díly, křivé disky,...
edit: jo a pak jsem měl druhou sadu na plecháčích, kde to zase táhlo silně doprava. Vyvážení ani geometrie samozřejmě nepomohly. Výměnou pneu problém zmizel.