-> Matthes, záškodník z TechWebu 07.08.24 22:13:23: Já před odjezdem na dovču dělal servis u klientů na vodárně po dvou letech - expanzka z roku 2012, v 2018 měněn vak.
Tlak vzduchu v expanzce OK (dofoukl jsem jen o 0,2 atm). Jen se mi nezdál tlakový spínač, čerpadlo ve studni běželo podezřele dlouho a u kolena pod přírubou expanzky jsem objevil drobný únik (kapka vody na koleni a rezatý flíček na podlaze pod ním).
Chtěl jsem tedy zavřít kohout před expanzkou, abych to mohl přetěsnit bez vypouštění potrubí a jakmile jsem na kohout (na trubce od kolena pod expanzkou) sáhnul, vylítlo koleno z příruby expanzky a začala se valit voda
...několika skoky jsem doběhl do technické místnosti shodit jistič čerpadla - naštěstí voda nepřetekla z kumbálu s vodárnou přes práh do chodby, kde je dřevěná podlaha z tropického dřeva... Prostě klienti měli štěstí v neštěstí - bylo to dva dny před tím, než odjížděli na měsíc pryč...
...příčinou byl totálně shnilý závit na pozinkované přírubě expanzky (asi nějaká agresivnější voda) v kombinaci ze zcela zarostlým otvorem v přírubě tlakového spínače, takže čerpadlo tlačilo naplno a tlak se nedostal k membráně spínače.
Přírubu expanzky jsem dal nerezovou (plus rovnou nový vak) a ještě jsem ze soustavy vyhodil pozinkovanou záslepku 1", která měla závit v podobném stavu, jako závit původní příruby. Oxid železitý zezmíněných ocelových věcí ucpal otvor k membráně tlakového spínače...