-> krtecek: Já ne, nakupoval jsem postupně tři komplety, první ještě od skofast přímo a nikdy žádnej problém neměl. Zmíněná výhrada od kohosi se navíc týkala nikoliv okapů, ale lišt blatníkových, který jsou jen dvoje (přední + zadní) pro celou produkci (resp. pro moje zájmový ročníky 67-69 určitě, na starší bych musel do pro jistotu do katalogu).
19:23:18 03.11.2018
krtecek
-> Jozka: co se týče délky lišt tak konkrétně pragos má na stránkách obrázek i s rozdíly...nebo myslíš, že i přes to mají jiné délky??
15:15:03 03.11.2018
Jozka
-> Luky: Jestli jsem to pochopil správně, tak skofast furt vyrábí, ale už neobchoduje - takže přes pragos.cz. Ale info jsem nijak neověřoval a posledně tady někdo remcal, že lišty nemají správnou délku, což se mi v minulosti nikdy nestalo.
14:20:10 03.11.2018
Luky
-> Jozka: kdo je dělá? Skofast už nefunguje?!
14:06:12 03.11.2018
Jozka
Jo a velká síla, vyvinutá nesprávným směrem v tomto případě = opět destrukce. Ale AL lišty se dají sehnat replikový, takže když ti praskne nerv, nic není ztraceno. Jen nějaký ty kačky..
14:03:17 03.11.2018
Jozka
Boční blatníkový lišty jsou dle ročníku buď pochromovaný ocelový, nebo nerezový a teoreticky se dají sejmout (krom špičky té vpravo, která je nacvaknutá na odlitku hrdla nádrže) bez sundání blatníků po odšroubování matiček - na lištách jsou nabodovaný / přiletovaný svorníky, taky existuje varianta svorník + vratovej šroub.
V praxi je lepší sundat blatník a šroubový spoje důkladně očistit a prolejt sajrajtama, neb svorníčky jsou titěrný, na lištách moc nedrží a snímání je často destruktivní - ale záleží, jak bylo v minulosti ošetřeno.
Hliníkový lišty, v podstatě krytky lemovýho spoje dílů blatníků, drží jen naražením na lemu, resp. na svarech, stačí nějaká planžeta nebo vhodnej šroubovák, hadr, zasunout pod lištu, páčením mírně rozevřít a "sloupnout".
Sloupávají se i okapy, ale o hodně hůř, zpravidla se to neobejde bez poškození laku v horní části rámů dveří. Zase se něco vhodného zahákne za hranku plechu okapu a pěkně pomalu se tahá (nebo páčí přes tvrdou gumu, dřevo apod.) k sobě a nahoru.. Po milimetrech postupně, ne celá šířka najednou.
Ale chtělo by to spíš fotky nebo video - možná někdo bude mít / vědět..
11:52:51 03.11.2018
krtecek
1) Jakým způsobem drží a jak se nemontují a následně montují Al lišty střechy a blatníků? žádný šrófek tam nevidím a jemnou silou mi to odtrhnout nešlo. Velkou silou jsem nezkoušel...
2)Jak se demontují boční lišty předních blatníků, na kterých je slípka?? Musí jít blatník dolů?? Je to hliník nebo chrom?