No, takže jak jsem slíbil, trochu detailnější popis svezení v Miatě. Včera jsem se potkal na Dni s embéčkem s Dejvidem, kterýžto je majitelem NB 1,6 po m8rinkovi. Poprosil jsem ho, jestli by mě trochu svezl, páč mě to zajímalo. Tak mě svezl trochu víc než trochu a nakonec mě pustil za volant, o což jsem ani nežádal, ale kdo by odmítul, že jo? :) Je to už trochu ojetý auto (200kkm) a potřebuje to nějakou údržbu, ale kromě vibrací (asi od motoru) v nízkých otáčkách tomu autu pocitově nic nechybí. Nikde nic nebouchá, nevrže, všechno funguje.
Už zapadnutí do nízké sedačky je fakt příjemný, pohled na kapotu taktéž. Auto končí metr za řidičem a člověk je tam pocitově trochu vměstnán, ale to díky nízký karoserii. Během řízení mi překážela jenom podpěra pod pravý loket. Je to příjemná motokára, moc pěkně reaguje na řízení, na brzdy, převodovka chce trochu cviku ale padá to tam jak po másle. Na běžný svezení fakt moc příjemný autíčko.
Nejdřív jsem se trochu seznámil a postupně si začal dovolovat víc a víc. Auto jsem nechtěl rozbít a silnici jsem viděl prvně v životě. Ale i tak super. Postupně jsem tlačil víc a víc a čekal jsem, kdy zadek malinko uteče. Držel jsem ve vracáku dvojku na podlaze a ono nic. Fakt s tím pojede rychle kdokoliv. Když jsem tlačil už moc, tak se začne malinko nedotáčet. Nic nepříjemnýho, stačí pootočit volantem a frčí dál po oblouku. Kupodivu mi přišlo, že jak jsem se blížil limitu, tak jsem přestal mít cit ve volantu a ani přes zadek jsem přesně netušil, co se děje. Nedotáčivost přisuzuju fabrickýmu nastavení. Při srovnání s Kóčou mi tam něco chybí. Informací není tolik, preferuju přetáčivost před nedotáčivostí. Prostě s Kóčou je svezení lepší. Syrovější a surovější. Mám pocit, že si to víc zasloužím, že pro to musím něco udělat. A taky mě víc pobaví. Ale jsem přesvědčenej, že poladit na MX geošku, hodit na to lepší tlumiče a tadá, bude to podobný. Takže zvědavost je ukojena, jsem potěšen, že Kóča mi nabídne něco jediněčného, ale pánové, tohle dostat od sériového auta? Paráda.
Je to i tom, koho baví se v tom vrtat a ladit si vlastní díly a vymejšlet co a jak a i to je součást diagnózy. Člověk má větší radost, když si to vyrobí, než když si klikne v e-shopu na položku. Ale každej to má hozený jinak. Takže tak.